Opleiding_2007


Inspiratiesessies voor leidinggevenden (WEBINAR, 4/3/2020)

Contactpersoon: team communicatie
Emailadres: vormingscentrum-communicatie@hivset.be

Deze vorming gaat door op donderdag 4 maart (19u20 tot 22u), 25 maart (19u30 tot 22u) en 10 juni 2021 (19u20 tot 22u) --> online via ZOOM of MEET

Deze vorming komt in aanmerking voor het functiecomplement.

Begeleider: Lieve Lenaerts en Karen Segers


Maximum aantal deelnemers: 10Doelgroep

Teambegeleiders (coördinatoren, hoofdverpleegkundigen, leidinggevenden, etc.)

Programma

In deze inspiratiesessies voor leidinggevenden zetten we drie boeiende thema's in de kijker: diversiteit, sociocracy 3.0 en delen om te helen. Al deze sessies gaan online door en geven je een inleiding op de thematiek en boeiende oefeningen om hier als leidinggevenden mee aan de slag te gaan. Voor een deeltje sluiten jullie als deelnemer aan bij de opleiding "leiderschap in zorg".

DIVERSITEIT (4/3/2021) Lieve gaat met jullie op weg rond verschillende vragen:
- Wat is diversiteit?
- Wat doet het met jou?
- Wat doet het met je werk?
Ze gaat in op hoe we zorg kunnen aanbieden in diverse contexten. Je krijgt zicht op je eigen blinde vlekken en je krijgt zicht op de hulpmiddelen en drempels van taal cultuur en religie. Bovendien wordt een aanzet gedaan tot het maken van een beleid hierrond. Een workshops vol met oefeningen, eyeopeners en een theoretisch kader.

DELEN OM TE HELEN (25/3/2021):Na enkele maanden van corona-maatregelen zal stilletjes aan het leven opnieuw worden opgenomen. Sommige onder ons hebben niet stilgestaan en hebben juist 200% alles moeten geven om voor anderen te zorgen. Er is een tijd voor corona en de tijd na corona zal ooit ook komen. Maar tussen die twee momenten beweegt er enorm veel. We worden heen en weer geslingerd in wat mag er wel, wat mag er niet. We leven op automatische piloot of zijn helemaal de kluts kwijt. Iedereen beleeft deze periode op een unieke manier. Als leidinggevende is het daarom belangrijk om de tijd te nemen even polshoogte te nemen. Elke sector had en heeft nog steeds zijn uitdagingen. We zaten/zitten in een collectief rouwproces waar we samen moeten helen, als familie, als team, als organisatie. Karen Segers bespreek met jullie een boeiende methodiek om hiermee aan de slag te gaan.

SOCIOCRACY 3.0 (10/6/2021): Ben je op zoek naar manieren om de samenwerking en de effectiviteit van je team of organisatie te verbeteren? Wil je meer verbinding creëren tussen verschillende afdelingen of teams? Wil je meer openheid en efficiëntie in je vergaderingen? Dan is deze vorming rond sociocracy 3.0 iets voor jou.

Wat is Sociocracy 3.0? Wel, over de hele wereld experimenteren organisaties met nieuwe manieren en methodieken om effectiviteit en organisatorische flexibiliteit te verbeteren. Meer en meer organisaties kiezen voor zelf-organisatie als een manier om het werkplezier van werknemers te verhogen en van daaruit het gezamenlijke doel te dienen. Tegelijkertijd wordt het duidelijk dat elke organisatiecontext uniek is en dat één voorgeschreven kader, één ‘one size fits all’ oplossing meer kwaad dan goed doet.

Sociocracy 3.0. (afgekort S3) is een vernieuwende, modulair en op principes gebaseerde praktische gids voor mensen die meer effectief willen samenwerken en willen meewerken aan een plezante, menselijke organisatie.

S3 is een unieke combinatie van sociocratische methodieken met principes uit Agile/Lean en Geweldloze communicatie. S3 voorziet in een reeks van mogelijke methodieken om uit te kiezen en aan te passen al naargelang de unieke context en noden van de organisatie.

S3 richt zich op problemen die ontstaan wanneer samenwerking in en tussen verschillende teams nodig is. S3 is daarbij een soort van ‘sociale technologie’ die mensen ondersteunt in het opnemen van verantwoordelijkheid en engagement in de organisatie. Respect, diversiteit en inclusie zijn daarbij belangrijke waarden. S3 ondersteunt het vergroten van eigen autonomie in een organisatie door vanuit goed gedefinieerde zelfsturende domeinen samen te werken. Dit leidt tot meer co-creativiteit, transparantie en garandeert gelijkwaardigheid voor alle betrokkenen.

Dit is slechts een inleiding, maar wel een zeer boeiende, gebracht door Karen Segers!

Kostprijs

90 euro

Getuigschrift

Je ontvangt na de vorming een attest van aanwezigheid.

Betalingsmogelijkheden

We hebben een erkenning voor KMO portefeuille.

Betaald educatief verlof

Deze opleiding komt niet in aanmerking voor betaald educatief verlof.

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.