Opleiding_1905


Waar komt Racisme vandaan? Over wonden en veerkracht. (Turnhout, 27 oktober 2020)

Contactpersoon: Griet Severeyns
Emailadres: griet.severeyns@hivset.be

"Stel je een gevaarlijk kruispunt voor. Telkens opnieuw botsen auto’s, vallen fietsers, worden voetgangers aangereden. De mensen stappen na het ongeval verdwaasd weg. Er komt geen ambulance, niemand geeft verzorging of troost. “Waarom doen jullie niets?”, roep je geschokt. “Dat klopt helemaal niet”, antwoordt iemand en wijst enkele spandoeken aan. “We eisen dat het kruispunt veiliger wordt. We sensibiliseren automobilisten om voorzichtiger te zijn. Alleen zo kunnen we het probleem structureel oplossen." (Uit het boek: Racisme, over wonden en veerkracht.)

Racisme bestaat in zeer expliciete vormen maar ook impliciet of onbewust. Waar komen onze denkbeelden vandaan en waarom is het soms voor witte mensen moeilijk dit te begrijpen? Wat kunnen we doen?
Om de pijn of kwetsturen van de ander te begrijpen, moeten we eerst op zelfonderzoek naar onze geschiedenis, de wereldgeschiedenis. Pas daarna kunnen we er zijn voor de ander. Hoe kan je reageren op racisme of hoe ondersteun je mensen die te maken krijgen met racisme?

De vorming start om 9u30 en eindigt om 16u30.

Indien het virus nog niet onder controle is, zijn we genoodzaakt om maatregelen te nemen. We voorzien zeker een (digitale) oplossing indien nodig.
Doelgroep

Iedereen die meer wil weten over racisme.

Programma

Mohamed Barrie neemt ons tijdens de voormiddag terug in de tijd, een stukje geschiedenis om te kaderen waaruit sommige beelden en stereotypen zijn ontstaan.

Na de middag komt Naima Charkaoui haar boek: 'Racisme, over wonden en veerkracht.' voorstellen.
- Wat verstaan we onder racisme? Noodzakelijk brede invulling met onder meer aandacht voor microkwetsingen en beeldvorming.
- De manieren waarop racisme de gezondheid en ontwikkeling schaadt.
- De veelvoorkomende ‘verkeerde’ manieren om daarmee om te gaan.
- Strategieën van veerkracht en coping worden aangereikt in ingeoefend.

Voor degene die nog extra oefening of training willen in het omgaan met racisme of reageren op racisme, kunnen zich aan verminderde prijs inschrijven voor de training: 'Hoe omgaan met racisme' op 24 november 9u00-12u00.
Vraag uw korting bij uw inschrijving - noteer dit bij de opmerkingen.
Kan het niet veilig die dag, dan zoeken wij naar andere oplossingen.

Kostprijs

€90

Getuigschrift

aanwezigheidsattest

Betaald educatief verlof

niet van toepassing

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.