Opleiding_1864


Lezingencyclus 2020: Zorg voor spirit - spirit voor zorg (TURNHOUT, 19/10/2020)

Contactpersoon: Dirk Godecharle
Emailadres: dirk.godecharle@hivset.be

Deze opleiding is een initiatief i.s.m. de Pastorale Eenheid Clara van Assisi

Katrien Cornette is master in de Klassieke Filologie en Theologie en behaalde een doctoraat in de Praktische Theologie aan de KULeuven met een proefschrift over de spirituele zorg in palliatieve middens. Ze is momenteel werkzaam als pastor in de Zorggroep Kamillus te Bierbeek (forensische psychiatrie) en doet daarnaast free-lance vormingswerk inzake spiritualiteit en goede (zelf-)zorg. Elk jaar stapt ze een stuk van de pelgrimstocht naar Compostella, met in haar rugzak vragen van geïnterneerde patiënten en medewerkers. Ze brengt voor ons geen academisch betoog, maar een kwetsbaar verhaal, doorspekt met getuigenissen en (voor)beelden uit haar leven als moeder, pastor, pelgrim en coach.Doelgroep

alle geïnteresseerden

De lezing gaat door
op maandag 19 oktober van 19.30 u. tot 22 u. in de grote aula van Campus HIVSET
Herentalsstraat 70 in Turnhout

Programma

In het nabij zijn van chronisch zieke mensen, ouderen en gedetineerden word je geconfronteerd met heel wat breuklijnen en met de kwetsbaarheid van het leven zelf. Je wil veel doen, maar stoot al gauw op onmacht, niet in het minst in jezelf. Hoe houd je het vol als zorgverlener, als vrijwilliger of leidinggevende in drukke, hectische (corona-)tijden? Hoe houd je de vlam of spirit brandend om met goesting te blijven werken? En wat kan helpen om de balans te behouden, zodat je met warme betrokkenheid zorg kan blijven bieden aan patiënten en collega’s? Met casussen en filmmateriaal hopen we hieromtrent enkele handvaten tot groei aan te reiken. We verduidelijken termen als spirituele nood, spirituele zorg en spirituele zelfzorg. Immers, hoe groter de voeling met de eigen binnenkant, hoe vlotter ook de detectie van dezelfde ‘binnenkant’-noden bij patiënten of collega’s zal gebeuren. En ja, zoek het zeker niet ver. Je zal merken: het spirituele zit soms verrassend dichtbij, in het heel concrete van de zorg.

Kostprijs

Deelname is gratis.

Je moet je enkel je aanwezigheid doorgeven via een e-mail aan administratie-vc@hivset.be

Getuigschrift

aanwezigheidsattest op aanvraag

Betalingsmogelijkheden

Indien je de lezingencyclus wil ondersteunen, kan je een vrije bijdrage leveren.

Betaald educatief verlof

n.v.t.

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.