Opleiding_1794


Waar komt racisme vandaan? Over wonden en veerkracht. (5 mei 2020, TURNHOUT)

Contactpersoon: Griet Severeyns
Emailadres: griet.severeyns@hivset.be

"Stel je een gevaarlijk kruispunt voor. Telkens opnieuw botsen auto’s, vallen fietsers, worden voetgangers aangereden. De mensen stappen na het ongeval verdwaasd weg. Er komt geen ambulance, niemand geeft verzorging of troost. “Waarom doen jullie niets?”, roep je geschokt. “Dat klopt helemaal niet”, antwoordt iemand en wijst enkele spandoeken aan. “We eisen dat het kruispunt veiliger wordt. We sensibiliseren automobilisten om voorzichtiger te zijn. Alleen zo kunnen we het probleem structureel oplossen." (Uit het boek: Racisme, over wonden en veerkracht.)

Racisme bestaat in zeer expliciete vormen maar ook impliciet of onbewust. Waar komen onze denkbeelden vandaan en waarom is het soms voor witte mensen moeilijk dit te begrijpen? Wat kunnen we doen?
Om de pijn of kwetsturen van de ander te begrijpen, moeten we eerst op zelfonderzoek naar onze geschiedenis, de wereldgeschiedenis. Pas daarna kunnen we er zijn voor de ander. Hoe kan je reageren op racisme of hoe ondersteun je mensen die te maken krijgen met racisme?
Doelgroep

Iedereen die meer wil weten over racisme.

Programma

In de voormiddag gaan we terug in de tijd, een stukje geschiedenis om te kaderen waaruit sommige beelden en stereotypen zijn ontstaan.
De spreker zal later bekendgemaakt worden.

Na de middag komt Naima Charkaoui haar boek: 'Racisme, over wonden en veerkracht.' voorstellen.
- Wat verstaan we onder racisme? Noodzakelijk brede invulling met onder meer aandacht voor microkwetsingen en beeldvorming.
- De manieren waarop racisme de gezondheid en ontwikkeling schaadt.
- De veelvoorkomende ‘verkeerde’ manieren om daarmee om te gaan.
- Strategieën van veerkracht en coping worden aangereikt in ingeoefend.

Voor degene die nog extra oefening of training willen in het omgaan met racisme of reageren op racisme, kunnen zich aan verminderde prijs inschrijven voor de training: 'Handvatten reageren op racisme' op 3 juni van 9u00-12u00.

Kostprijs

€90

Getuigschrift

aanwezigheidsattest

Betaald educatief verlof

niet van toepassing

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.