Opleiding_1791


VA IS KONING ! Een zorgmonoloog over dementie.(21/10/2019 Turnhout)

Contactpersoon: team chronische zorg
Emailadres: vormingscentrum-chronische@hivset.be

Waar? Hivset, Herentalsstraat 70 te Turnhout
Wanneer? 21 oktober 2019 van 13u30 tot 15u30


Maximum aantal deelnemers: 180Doelgroep

Alle mensen die interesse hebben in de belevingswereld van een persoon met dementie
Ook een aanrader voor studenten van een zorgopleiding.

Programma

Er hing deze ochtend nevel over het landschap. Turend naar buiten bedacht ik mij dat het er zo ongeveer moest uitzien in het hoofd van mijn vader. Alleen heet die nevel in zijn hoofd nu “Alzheimer”.
Het is geen prettige ziekte, je geheugen verliezen. Eerst vertrekt het kortetermijngeheugen. De dingen die net gebeurd of gezegd zijn, lijken niet meer belangrijk.
Ik maak het ook wel eens mee. Naar de kelder gaan en mij dan afvragen: wat kwam ik hier nu ook alweer doen? En dan maar onverrichter zake terugkeren, naar de kamer waar je vandaan kwam. In het beste geval weet ge het dan weer. Dat, maar dan 100 x sterker, dat doet die vreselijke Alzheimer met u.
Tijdens een feestje begon mijn vader plots een lied te zingen uit vervlogen tijden. “O schone heide, gij zijt mijn dorpje klein waar wij geboren zijn” compleet tot en met het laatste couplet. De tranen stonden in zijn ogen, want zoiets moois kon zijn geheugen wel nog tevoorschijn toveren.
De nevel lijkt eerst te bedekken wat het minste waarde heeft. Toen hij de eerste keer in het ziekenhuis verbleef en weer naar huis mocht zei hij dat hij blij was om weer naar huis te gaan. Hij zei dat het een heel plezant verblijf was geweest, dat de kamer goed was meegevallen en het eten ook en dat de bediening heel vriendelijk was geweest. Alleen het weer was wat tegen gevallen waardoor hij weinig buiten was geweest. Alsof hij net van vakantie thuis kwam!
Die Alzheimer die in zijn hoofd zit, is blijkbaar in staat een mooie reis te maken van een ziekenhuisverblijf. Haalt liedjes uit een ver verleden naar boven. En doet je vrede nemen met de zoveelste keer dat dezelfde vraag wordt gesteld.
Zolang het daar maar nevel blijft en niet te mistig wordt.
In die wereld leeft “Jef” uit de voorstelling. Een wereld waar het heel moeilijk is om erin door te dringen. Mag “Jef” nog een beetje KONING zijn in “zijn” wereld?
VA IS KONING leert ons kennis maken met de wereld van dementie en de ziekte van Alzheimer op een verbluffend herkenbare wijze. Maar de voorstelling is tevens heel confronterend en beklijvend.
Een absolute aanrader voor elk familielid, mantelzorger, vrijwilliger , student, professional. Een must voor eenieder die begaan is met de zorg voor onze ouderen.

Gebracht door Willy De Jaeghere

Enkele recencies:
De meest ontroerende, naar de keel grijpende monoloog die ik ooit zag met weliswaar lachwekkende momenten. Een aanrader.

Fantastisch gebrachte monoloog : geeft een lach en een traan, innig mooi even meeleven met de oudere medemens. We werden er heel stil van..

Behoorlijk beklijvend! Opmerkelijk hoe verdomd dicht de acteur bij het lijden van iemand met Alzheimer komt. Het publiek was enorm onder de indruk.

Van begin tot einde genoten, gelachen, gehuild. Zo herkenbaar, zo waar en stof tot nadenken als hulpverlener. Een aanrader voor iedereen die met dementie in aanraking komt.

Kostprijs

10 euro voor professionelen
Voor studenten geldt 30% korting!

Getuigschrift

Je ontvangt een attest van aanwezigheid

Betalingsmogelijkheden

We beschikken over een erkenning i.h.k.v. de KMO-portefeuille voor opleidingen. Gelieve dit te melden bij inschrijving.
Voor deze opleiding kan je enkel gebruik maken van de KMO-portefeuille indien je met meerdere collega's komt (het totale inschrijvingsbedrag moet meer dan 100 euro bedragen).
Raadpleeg onze voorwaarden onderaan deze pagina.

Betaald educatief verlof

n.v.t.

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.