Opleiding_1622


Wat moet ik doen? Mogen we nog fouten maken in de zorg? (TURNHOUT, 29/04/2019)

Contactpersoon: Dirk Godecharle
Emailadres: dirk.godecharle@hivset.be

Deze opleiding is een initiatief i.s.m. Pastorale Eenheid Clara van Assisi

Plaats: HIVSET - grote aula (gelijkvloers) - Herentalsstraat 70 - 2300 Turnhout
start om 19.30 u tot maximum 22 u.Doelgroep

alle geïnteresseerden

Programma

Het is in de zorg essentieel om kwetsbare mensen ruimte en kansen te geven. Denken we bv aan de psychiatrie of de zorg voor mensen met een beperking. Toch geraken steeds meer zorgverleners verkrampt in hun zorg, ook door angst voor juridische aansprakelijkheid. De zoveelste suïcidepoging van een jonge vrouw, een man die tijdens een psychose uw collega aanvalt met een mes, … Daar sta je dan als zorgverlener, vol vragen. Wat moet ik nu doen? Wat mag ik niet doen? Wat gaan we ‘s nachts doen, wanneer er minder zorgverleners zijn? Wat als het verkeerd loopt? Beveiligen, vrijheid afnemen van de patiënt, lijkt vaak een betere optie. Dan kan er zeker niets mislopen. Contexten verschillen, maar missieteksten en visies betekenen enkel iets als ze ook in de praktijk waar worden gemaakt.
De waarde van een maatschappij kan je aflezen aan de wijze waarop men omgaat met de kwetsbare medemens. Dat vereist engagement van ieder van ons. Als wij dat al niet meer doen, waar kunnen onze patiënten dan nog terecht?
Hierbij is er een duidelijke koppeling met ons mens-, wereld- en godsbeeld. Is er nog ruimte voor de vergiffenis van zonden, voor twijfel, voor zoektocht? Hoe gaan we om met relaties en met autonomie?

Spreker: Simon Godecharle
Simon Godecharle is master in de theologie en behaalde een doctoraat in de biomedische wetenschappen aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven. Hij is coördinator gezondheidsethiek van de zorggroep Emmaüs vzw. Deze vzw omvat 24 instellingen in alle takken van de gezondheidszorg en welzijnszorg. In totaal zijn er een 7000 werknemers in deze groep. Simon woont in Turnhout, is gehuwd met Dorina en vader van peuter Emmanuel en baby Anna, volgens zijn eigen getuigenis twee fantastische kinderen.

Kostprijs

Deelname is gratis.

Je moet enkel je aanwezigheid aankondigen via een e-mail naar administratie-vc@hivset.be
Indien je de lezingencyclus wil ondersteunen kan je een vrije bijdrage leveren.

Getuigschrift

aanwezigheidsattest verkrijgbaar

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.