Vormingstraject: Communiceren met mensen met dementie startdag 15/10/2018

Contactpersoon: Chris Francken
Emailadres: chris.francken@hivset.be

Waar? Hivset, Herentalsstraat 70 te Turnhout
Wanneer? 15/10 , 5/11 , 26/11 en 17/12 telkens van 13 tot 17u.

Zoek jij een opleiding waarbij je persoonlijk gecoacht wordt in je communicatie met personen met dementie? Dan is deze opleiding iets voor jou!


Maximum aantal deelnemers: 12Doelgroep

poetsdiensten, verzorgenden, zorgkundigen, keukenpersoneel...

Programma

Goed 'communiceren' met mensen met dementie is maar mogelijk indien je de juiste golflengte kan vinden waarop zij zich bevinden. Met dit traject willen we door het aanbieden van theoretische kaders gekoppeld aan oefeningen, de zorgverlener een brede communicatieve basisinzichten en vaardigheden meegeven die ze dadelijk kunnen toepassen in hun werkveld. Elke deelnemer krijgt de kans om persoonlijk gecoacht te worden.

Module 1
We onderzoeken het verband tussen wat er anatomisch en fysiologisch in de hersenen van mensen met dementie gebeurt en het waarneembaar gedrag van mensen met dementie. Het op het eerste gezicht vreemde gedrag wordt op die manier toegankelijk gedrag voor de hulpverlener.
Via verschillende methodieken gaan we ons trachten in te leven in een persoon met dementie. Deze oefeningen worden gevolgd door een leergesprek waarbij we inzichten krijgen aangereikt om te komen tot 'goede' communicatie met mensen met dementie.
Tot slot leren we om naar onszelf als zorgverlener te kijken via een gestructureerde manier van zelfreflectie. Deze methode zullen we hanteren doorheen heel het vormingstraject en vormt de basis voor een persoonlijk coaching gesprek.

Module 2
In module 2 leren we het ‘psychologisch behoeften model’ van T. Kitwood kennen via verschillende methodieken.
We leggen interactief linken tussen de theorie en de dagelijkse zorgpraktijken.

Module 3
Deel 1De deelnemers kunnen zelf ervaren hoe via zintuiglijke prikkeling contact kan worden gemaakt met mensen met dementie die zich in een gevorderd stadium bevinden.
Deel 2'In gesprek blijven met elkaar over wat nu 'goede' communicatie is bij een bepaalde zorgvrager in een bepaalde context, hoe pak je dit aan? In een gestructureerd gesprek onder begeleiding van een gespreksleider gaan we dit oefenen in de praktijk. We vertrekken vanuit een concrete situatie die één van de cursisten meemaakt. Belangrijke elementen in zo'n gesprek zijn dat het verloopt via een vaste structuur, in een veilige omgeving en dat we niet te snel oplossend gericht willen werken. Vragen over wat nu juist 'goede' communicatie is bij een specifieke zorgvrager zijn trage vragen. Trage vragen behoeven trage antwoorden. Hiernaar gaan we samen op zoek in dit gesprek.'

Module 4
Wat doet (non-)verbale communicatie met ons? Welke kanalen zijn er buiten onze stem nog ter beschikking om te communiceren met personen met dementie. Ervaar en experimenteer!


Rond het tijdstip van de derde module krijgt elke cursist een uitnodiging van een coach voor een persoonlijk coaching gesprek van 1 uur. De voorbije 2 maanden is de cursist via een gestructureerde zelfreflectiemethode zicht gaan krijgen op zijn/haar eigen handelen als zorgverlener. Ongetwijfeld zijn hierbij een aantal vragen naar boven gekomen. In het persoonlijke coaching gesprek wordt er ruimte gemaakt om hierover te reflecteren met een ervaren coach.

Kostprijs

165 euro
Er wordt de mogelijkheid geboden om zich voor 35 euro voor 1 jaar aan te sluiten bij een lerend netwerk. Dit lerend netwerk volgt op dit vormingstraject en zal opstarten vanaf 28 januari 2019

Getuigschrift

ja

Betalingsmogelijkheden

We beschikken over een erkenning i.h.k.v. de KMO-portefeuille voor opleidingen. Gelieve dit te melden bij inschrijving.
Voor deze opleiding kan je enkel gebruik maken van de KMO-portefeuille indien je met meerdere collega's komt (het totale inschrijvingsbedrag moet meer dan 100 euro bedragen).
Raadpleeg onze voorwaarden onderaan deze pagina.

Betaald educatief verlof

n.v.t

Door in te schrijven verklaar je je akkoord met onze voorwaarden.

 
Wij zijn erkend in het kader van opleidingscheques, betaald educatief verlof en de KMO-portefeuille. Klik hier voor meer informatie.
 
Interesse in vorming of begeleiding op maat van uw organisatie? Klik hier.